Zašto škola skijanja?

Zašto škola skijanja?

Autor: mr.sc. Jelka Gošnik, v. pred., državni demonstrator skijanja ©

Način kako postati skijaš vrlo je jednostavan – treba stati na skije. Ali od svih načina kako postati pravi skijaš danas je u cijelom svijetu priznat samo jedan i to učenje alpskog skijanja u školi skijanja.
Ako ste samouk skijaš i već nešto znate, ili ste potpuni početnik, u školi skijanja sigurno ćete naći ono što vas zanima. Uvijek ima nešto novo za one koji su „sve naučili“ o skijanju, odnosno za one koji misle da dobro skijaju.

Strah vas je strmine, pada …. Naravno, strah uvijek dolazi iz neznanja, a neznanje iz neučenja. Išli ste u osnovnu, srednju školu, na fakultet … Pa, dođite onda i u školu skijanja. I onaj kojemu zavidite kako vozi izvrsnom tehnikom po velikoj strmini u snijegu dubokom do pasa, i onaj koji osvaja svijetski skijaški kup – kao naša Janica, i onaj koji skače trostruki salto na skijama, svi su prošli školu skijanja.
Škola skijanja danas sigurno omogućava najlakše i najekonomičnije načine učenja skijanja, odnosno usavršavanje skijaške tehnike. Bazirana na dugogodišnjim iskustvima skijaških pedagoga, stručnjaka i metodičara, današnja škola skijanja uglavnom je jedinstvena u cijelom svijetu, a tome suvremeni čovjek danas teži.

Troškovi nabavke opreme i boravka na snijegu danas su vrlo visoki , a naručito poskupljuju ako je skijanje ograničeno neznanjem. Ti troškovi se procjenjuju po jednom prijeđenom kilometru na snijegu. Kada se troškovi skijanja podijele s velikim brojem prijeđenih kilometara, daju niske cijene jednog preskijanog kilometra.
Školu skijanja ne treba promatrati samo s ekonomskog stajališta. Ona pruža čovjeku psihičko zadovoljstvo zbog  naučenih novih znanja, bijeg od svakodnevnice, aktivnost u prirodi, visoku energetsku potrošnju, upoznavanje novih ljudi. To su samo neke komponente, odluke za uključivanje u učenje skijanja, ali u školi skijanja.
Škola skijanja pojeftinjuje skijanje. ”Štedite sebe” – učite skijati kroz školu skijanja. Svaki samostalni pokušaj učenja skijanja je zasigurno trostruko duži i skuplji nego u školi skijanja.

PROGRAMSKA FORMA suvremene škole skijanja:

  1. Skijaški vrtić za djecu predškolskog uzrasta ( 3 – 5 godina )
  2. Škola skijanja predškolske djece ( 5 – 7 godina )
  3. Škola skijanja (obavezna za  djecu ) ( 7 – 15 godina )
  4. Škola skijanja omladine ( 16 – 25 godina )
  5. Škola skijanja odraslih ( 26 – 55 godina )
  6. Škola skijanja  obitelji

U to spadaju i kategorije skijaša: skijaš početnik – djeca, omladina, odrasli, motorički više ili manje sposobni – djeca, omladina, odrasli, napredni skijaši svih doba, vrhunski skijaši i natjecatelji.

Oglasi