Zamke modernog skijanja

Zamke modernog skijanja

Autor: Vedran Bobanac, dipl. ing., ISIA učitelj skijanja ©

Skijanje je sport izrazito rekreativnog karaktera, međutim ima reputaciju rizičnog sporta što se tiče mogućnosti ozljede. Ako nekome kažete da idete na skijanje, bila ta osoba skijaš ili ne, vrlo često ćete dobiti savjet “čuvaj noge”, “pazi da se ne polomiš” i slično. Koliko je taj savjet opravdan pokušat ćemo prodiskutirati u ovome tekstu.

Uzrok ozljede je gotovo uvijek pad ili sudar. Kroz povijest skijanja mijenjala se i klinička slika skijaških ozljeda. Tako su u 60-ima najčešće bile ozljede gležnja, zbog mekše skijaške obuće i neuređenih staza. U 70-ima se skijanje moderniziralo, pa je tako najčešća ozljeda postala lom podkoljeničnih kostiju, na rubu pancerice. Također porastao je broj ozljeda koljena. U 80-ima skijanje postaje jako brzi sport. Tereni se počinju uređivati strojevima, a brzine koje skijaši postižu sve više rastu. U tom razdoblju su stručnjaci primijetili kako se ozljede sele iz nižih prema višim dijelovima tijela. Tako raste broj ozljeda kralježnice, prsnog koša, ramena, ruku i glave. U 90-ima se bilježi smanjenje broja ozljeda, a kao razlog stručnjaci navode pad popularnosti skijanja kao rekreativnog sporta. Danas možemo konstatirati da se rekreativno skijanje drastično promijenilo u odnosu na nekadašnje. Moderna skijaška oprema, nove tehnologije proizvodnje i nove tehnike skijanja dovele su do toga da je skijanje postalo dinamičnije i brže, što zahtijeva bolju tjelesnu pripremljenost skijaša te više koncentracije.

Krajem 90-ih skijaška industrija na tržište izbacuje naglašeno strukirane, tzv. carving skije. Ovo je na tržištu izazvalo pravi bum,  proizvođači su naglašavali prednosti nove dinamičnije tehnike, a nove skije su se jako dobro prodavale. Međutim kako je puno lakše samo kupiti nove skije, nego i pritom naučiti novu tehniku ovaj trend je doveo do povećanja broja ozljeda i sudara.

Za sigurno skijanje najvažnija je kontrola brzine. Klasična tehnika za kontrolu brzine uveliko koristi odsklizavanja. Moderna carving tehnika nastoji odsklizavanje svesti na minimum. Kada se strukirana skija postavi na rubnik ona radi zavoj takoreći sama od sebe. Kada skijaš ima obje skije postavljene na rubnike teško je iznenada promijeniti smjer kako bi izbjegao prepreku. Pri velikoj brzini skijanja od recimo 50 km/h skijaš u jednoj sekundi prijeđe 14 metara. Uzmimo da skijašu za reakciju treba najmanje 1 sekunda i zamislimo što bi to značilo ako bi se ispred njega nenadano pojavio drugi skijaš. Nameće se zaključak da nova tehnika zahtijeva više prostora da bi skijanje bilo sigurno.

Uz strukiranost druga osnovna karakteristika modernih skija je elastičnost. Međutim moderne skije su i kraće nego klasične. Kada skijaš izgubi ravnotežu instinktivno traži oslonac. Na kraćim skijama površina oslonca je manja, a skijaš ima istu težinu – djeluje istom silom. Djelovanje veće sile na manju površinu, koja je uz to elastična, dovodi do tzv. katapultiranja prilikom kojih skijaš leti u zrak i pada na glavu ili na gornji dio tijela, pri čemu može doći do ozljeda.

Klasične skije pri padu reagiraju pasivno, dok moderne skije reagiraju aktivno zbog svojih konstrukcijskih karakterstika. To je dodatno opterećenje na tijelo koje može dovesti do težih ozljeda. Zbog toga se javljaju ozljede koje su teže od prijašnjih klasičnih kao npr. otkidanje hvatišta tetiva, pucanje ligamenata ili čak mišića.

Skijanje danas postaje sve masovnije i može se usporediti s vožnjom autom. Brzine su veće, nesreće se događaju zbog precjenjivanja vlastitih mogućnosti i teže su nego prije. Posljednjih godina svjedoci smo brojnih skijaških nesreća (govorimo o rekreativnom skijanju) u kojima često sudjeluju i odlični i iskusni skijaši. Cilj ovoga teksta nije ocrniti modernu tehniku skijanja, već samo upozoriti na njene opasnosti. O prednostima moderne tehnike već je puno toga napisano. Što možemo učiniti kako bi povećali sigurnost na skijaškim stazama? Upoznati se i usvojiti modernu tehniku skijanja, dobro se fizički pripremiti, reći NE alkoholu na stazama, paziti na druge skijaše i imati na umu da vrlo često drugi ne znaju što rade. Kao dobra zaštita mogu poslužiti kacige, koje su za djecu obavezne na svim skijalištima, a preporučaju se i odraslima. I konačno ono najvažnije: ne precijeniti vlastite mogućnosti u danoj situaciji.

Oglasi