Uloga učitelja skijanja

Uloga učitelja skijanja

Autor: mr.sc. Jelka Gošnik, v. pred., državni demonstrator skijanja ©

Jasno je da je škola skijanja nezamisliva bez učitelja skijanja. Danas postoji velika lepeza činilaca koji utječu  na proces učenja skijanja, a uloga učitelja je da uspije povezati sve krakove lepeze u sklad koji  osigurava učinkovito učenje skijanja.
Putevi savladavanja tehnike skijanja kao motoričke aktivnosti različiti su i vremenom trajanja i smjerom kretanja. Skijaško umijeće uči se dugo, godinama, ako se od samog početka radi bez učiteljskog nadzora i poduke. Razlog tome je što u skijanju vladaju neke ” nelogične logičnosti ” koje će početnik sam vrlo teško shvatiti.

Učitelj skijanja će na temelju znanja stečenog kroz osobnu edukaciju i naobrazbu, moći za svakog pojedinca , što ovisi o uzrastu skijaša, njegovoj prirodnoj nadarenosti, želji , volji i drugim čimbenicima odrediti primjerenu metodu i oblik rada, odabrati prave terenske uvjete, dozirati opterećenje, i svakako biti pedagoško optimističan. Svaki pojedinac je u stanju savladati ovu motoričku aktivnost do određene razine, jasno uz kvalitetnog učitelja.
Animatorsko ponašanje na terenu i izvan njega, otvoren i korektan odnos prema svakom pojedinom učeniku, učiteljev izgled, adekvatna i dobra oprema, savjesnost u radu, osiguravaju učitelju skijanja još veći uspjeh u učenju skijanja.
Opravdanost jednog ovakvog pristupa omogućuje svakom pojedincu da pronađe idealan put koji vodi k cilju – naučiti skijati.

Kvalitetna turistička ponuda sa uključenom školom skijanja, promocija, propaganda, informativne djelatnosti, uspješan rad učitelja skijanja i ostalo dovodi do sve jačeg potraživanja te vrste aktivnosti na tržištu.

Oglasi