Mali skijaški savjeti

Mali skijaški savjeti

Autor: mr.sc. Ivica Franjko, prof., državni demonstrator skijanja ©

Idete na skijanje?! Odlično! Odabrali ste izuzetno lijep sport na svježem zraku, u planini, za prekrasan aktivni odmor i nezaboravna druženja u vrijeme, a i poslije skijanja.

Što vam je potrebno za skijanje?
Kao i za svaki drugi sport treba vam neka oprema. Za skijanje je potrebno dosta puno opreme pa evo nekoliko savjeta o izboru, kupnji, iznajmljivanju ili posuđivanju cijele ili dijelova skijaške opreme.

Što sve uopće spada u skijašku opremu?
Skijaške cipele, skije s pripadajućim vezovima, skijaške hlače i jakna, može i kombinezon (koji se nije pokazao praktičan), skijaški štapovi, rukavice, kapa ili kaciga (djeca do 12 godina su obavezna nositi na skijalištima zaštitnu  kacigu), skijaške naočale (protiv vjetra, snijega, magle), sunčane naočale (sa zaštitnim UV filterom zbog jakog odbljeska sunčevih zraka), krema za lice s visokim zaštitnim faktorom od 15-30, donji veš i dolčevita po izboru.

U početku potrebni su vam adekvatna, provjerena i servisirana oprema i učitelj skijanja.

Što i za koga kupovati ili iznajmiti skijašku opremu?
Za svakog skijaša početnika, a pogotovo za djecu do 15 godina preporučam da se osnovna skijaška oprema (skijaške cipele, skije s vezovima i skijaški štapovi) iznajme u nekom od ski servisa koji imaju odgovarajuću i kvalitetnu opremu. Što se tiče skijaške jakne i hlača, kape, rukavica, naočala i kreme, to ćete kupiti ili posuditi od prijatelja jer ta se oprema ne iznajmljuje.

SKIJAŠKE CIPELE
Prije svega djeci koja su u rastu i razvoju,, treba odabrati adekvatne skijaške cipele i skije za predstojeću skijašku sezonu, a ne odabrati ili kupovati veće u nadi da će potrajati nekoliko godina. Skijaška cipela ne smije biti premala jer žulja, stopalo trne i u takvim je cipelama ubrzo hladno. Još je veći problem previše velikih skijaških cipela jer stopalo u takvoj cipeli ima previše prostora pa stopalo ne prenosi određeni pokret na cipelu, a preko nje na skijaški vez i skiju, skijaško je napredovanje teško, a postoji i veća mogućnost ozljede zgloba i potkoljenice. Zbog svega navedenog za dijete iznajmite ili pak kupite samo skijašku cipelu adekvatne veličine. Odrasloj osobi, početniku, također savjetujem iznajmljivanje opreme, dok onima koji su odlučili skijati u jednoj skijaškoj sezoni više od 20 dana preporuka je kupnja skijaških cipela, a skije, možete po želji iznajmiti (na cijelu sezonu) ili kupiti. Unutrašnji će se dio nove skijaške cipele malo oblikovati po vašem stopalu, pa će vam ta skijaška cipela za koji dan biti udobna, a i zbog higijenskih razloga nećete nositi cipele koje je već koristilo nekoliko desetaka skijaša.

Kada je riječ o kupovini novih skijaških cipela za početnike i slabije skijaše, u trgovini skijaške opreme tražite katalog proizvođača cipela, kasnije i skija i po preporuci proizvođača kupite adekvatnu skijašku cipelu. U nekim kvalitetnijim i specijaliziranim dućanima i servisima možete se prepustiti i preporuci prodavača ili servisera. Ako ste početnik ili slabiji skijaš kupite cipele manje tvrdoće flex indeks 50 – 70, skijaš srednjeg skijaškog znanja 70 – 90, a jako dobri skijaši, učitelji i demonstratori skijanja neka kupuju skijaške cipele flex indeksa 90 – 120. Postoje i tvrđe s indeksom 130 – 140 i 150 ali cipele takvih karakteristika preporučujem samo natjecateljima skijanja.

Zašto je kod skijaških cipela toliko važan taj flex indeks?
Kod skijaških cipela, slično kao i kod skija, nije toliko važan proizvođač (npr. Proizvođači cipela: atomic, salomon, nordica, lange, head, tehnica…) koliko je važna tvrdoća. Upravo po flex indeksu možete i kao skijaški laik vrlo brzo saznati kvalitetu, a time obično i cijenu cipela. Danas se u prodaji u Hervisu, Intersportu, Level 2 i drugim dućanima mogu kupiti skijaške cipele cijene od 500,00 do 900,00 kuna flex indeksa od 50 – 70, od 70 -90 ta je cijena od 1.000,00.do 1.500,00 kuna, a one većeg flex indeksa obično sa metalnim kopčama, mikroregulacijama i nekim drugim (manje važnim regulacijama) 2 – 3 tisuće kuna. Ovdje se poslužite lukavstvom ili našim malim savjetom. Puno je povoljnije kupiti skijaške cipele, a pogotovo skije, prošlogodišnji ili pretprošlogodišnji model jer će cijena pasti i do 50%, a osim boje i nekih sitnih nijansi nema neke značajne promjene jer svaki proizvođač svake godine mijenja vanjski izgled skijaških cipela i skija kako bi se lakše (čitaj skuplje) prodavale.

Kod kupnje i isprobavanja novih skijaških cipela budite uporni i uzmite si dovoljno vremena kako bi kupili adekvatne cipele, jer u njima stojite i skijate 6, 7 i više sati na dan tako da je po mome mišljenju skijaška cipela najvažniji dio skijaške opreme.

Kako probati skijašku cipelu?
Kada se odlučite za neki model cipele, to nije sigurno da će baš taj model vama biti najadekvatniji. Svaka se skijaška cipela sastoji od plastičnog i tvrdog vanjskog dijela i mekšeg unutarnjeg dijela. Izvadite unutrašnji dio iz vanjskog dijela cipele i navucite na stopalo kao čizmu. U položaju gdje je stopalo povučeno maksimalno nazad ispred prstiju morate imati još mjesta 10 – 20 mm. Nakon što odgovara unutarnji dio, stavite ga ponovno u vanjski i probajte kompletnu cipelu. Bez razloga da li skijaška cipela ima dvije, tri ili  četiri kopče ne smije žuljati. U njoj u svakom trenutku morate biti u mogućnosti micati s prstima, a kada čvršće zategnete cipelu kopčama, pomak pete stopala prema gore (u odnos na cipelu) mora biti što manji (pokret je sličan kao da želite izuti nogu iz cipele, što ne bi smjelo biti moguće). Ne zaboravite! Ne žurite kod izbora, isprobavanja i kupnje novih skijaških cipela. Kad ste već jednom kupili skijašku cipelu kasnije korekcije, ali u vrlo malom obliku i to samo u lateralnoj strani stopala, moguće su samo u jako kvalitetnim ski servisima gdje će vam proširiti vanjski dio cipele odnosno napraviti boot fiting. Događa se da bi početnici i vrlo slabi skijaši odmah na početku htjeli kupiti izuzetno kvalitetnu skijašku opremu. To svakako nije moja preporuka, a glavni je razlog slijedeći: mekanija skijaška cipela flex indeksa 50 – 70 preporučena je za početnike i slabije skijaše upravo zbog toga što ta skupina budućih skijaša u početku ima vrlo nekoordinirane pokrete i puno nepotrebnih reakcija koje mekana cipela, a pogotovo skija ne prihvati istovremeno, nego sa zakašnjenjem, kao ublaživač. Tu nastaje problem kada početnik kupuje tvrde cipele i tvrde skije pa se njegovi mnogobrojni nevoljni pokreti odmah prebacuju na skije i njene reakcije na snijeg. Druga je strana dobri skijaši teško skijaju s mekanim cipelama i skijama jer fine zapovijedi i pokrete stopala ni takove cipele ni skije ne prenose dovoljno kvalitetno niti dovoljno brzo, pa dobri skijaši s lošom opremom vrlo teško napreduju prema još boljem skijaškom znanju.

Nastavak na sljedećoj stranici

Oglasi

Stranice: 1 2 3