Dječja skijaška oprema

Dječja skijaška oprema

Autor: Boško Vujnović, prof., IVSI učitelj skijanja ©

Što izabrati, kako izabrati, vječne roditeljske nedoumice? Vjerujemo da će vam praktični savjeti pomoći u odluci što sve nabaviti, ponijeti sa sobom ili iznajmiti na licu mjesta.

1. Kako biste se optimalno zaštitili od hladnoće i ugodno se osjećali preporučujemo tanku višeslojnu odjeću. Prvi sloj koji prijanja uz kožu i ima ulogu upijanja znoja trebao bi biti od modernih sintetskih materijala koji “dišu”.

2. Preko prvog sloja skijaškog donjeg rublja dolazi srednji sloj, tzv. sloj izolacije. Na gornji dio tijela odijeva se skijaška dolčevita koja može imati ovratnik sa i bez zatvarača. Na noge oblačimo skijaške termo čarape (dokoljenice), a ukoliko smo osjetljivi na hladnoću ispod njih možemo obući još jedan par što tanjih čarapa.

3. Završni sloj predstavlja skijaško odijelo koje treba biti vodonepropustno (npr. gore-tex, windtex itd.). Obratite pažnju na veličinu zbog udobnosti i funkcionalne pokretljivosti. Na tržištu postoje jednodijelna i dvodijelna odijela od kojih preporučujemo dvodijelna.

4. Šake treba zaštiti rukavicama od hladnoće, ali i od mehaničkih povreda. Stoga kako god bilo toplo nikada ih ne treba skidati za vrijeme skijanja. Predlažemo vodonepropusne od kože ili sintetičkih materijala, ali s obzirom da se radi o djeci preporučili bismo sintetske zbog cijene i održavanja.

5. U današnje vrijeme nezaobilazni dio opreme je kaciga. Za djecu je kaciga i zakonom propisana. Pri odabiru pazite na veličinu. Premalena kaciga će biti neudobna, a prevelika će “plesati” i neće služiti svrsi. Kupnju skijaških naočala obavezno kombinirajte s kupnjom kacige zbog kompatibilnosti.

6. Kacigu nije preporučljivo stavljati na golu glavu. Jedan razlog je što bi na taj način kaciga upijala znoj, a drugi je naravno toplina. Zbog toga ispod kacige oblačimo podkapu, pogotovo ako je vrijeme hladnije. U slučaju ekstremno niskih temperatura ili sniježnog nevremena korisne su i skijaške maske koje će u potpunosti zaštiti lice. Izbjegavajte vunene šalove oko vrata.

7. Skijaške cipele (pancerice) kao najvažniji dio opreme moraju biti odgovarajuće veličine: ne prevelike zbog osjećaja za vođenje skija, niti premalene zbog otežane cirkulacije i neudobnosti.

8. Skije i vezovi za djecu se ne odabiru prema boji nego prema visini i težini djeteta, te znanju skijanja. Skija treba biti moderna (strukirana, a ne ravna).

Generalni savjet: U današnje vrijeme većina prodavača skijaške opreme je osposobljena za stručne savjete i pomoć pri izboru. Namještanje i prilagođavanje vezova prepustite stručnjacima u ski servisu.

Oglasi