Američka ski avantura

Američka ski avantura – Colorado

Autor: mr.sc.Ivica Franjko, prof., državni demonstrator skijanja ©

U ne tako davnoj prošlosti obećana zemlja za gotovo sve europljane, danas ako govorimo o Coloradu i Utah-u za skijaše cijelog svijeta.
Postoje dva osnovna i jedan ne tako važan, ali značajan razlog. Prvi je osnovni razlog što je kvaliteta snijega potpuno drugačija od one koju poznajemo po evropskim skijalištima.
Snijeg je potpuno suh jer vlaga u zraku rijetko prelazi preko 30% dok je u Europi vlaga preko 80%. Padne li snijeg na evropskim brdima i skijalištima visine do 2000 mnm, tog je još dana ugodan za skijanje u dubokom snijegu, sutradan je skijanje vrlo teško zbog tvrde kore koja se stvorila i niske temperature i visoke vlage, a dva dana iza padalina taj snijeg može imati i pogibeljne posljedice. U navedenim zemljama Sjeverne Amerike situacija je potpuno drugačija. U zimskim mjesecima snijeg je drugačije strukture, potpuno suh i lagan, a takva na tlu ostaje i 10-ak dana nakon padanja na tlo. Sam užitak skijanja po takvome (ili u takvome) snijegu je izuzetan za bolje i vrhunske skijaše koji još imaju volje, znanja i malo hrabrosti za skijanje i izvan uređenih staza.
To je upravo i drugi osnovni razlog ljepote i slobode američkih skijališta. Osim uređenih staza koje rijetko prelaze 50%-ak od kapaciteta skijališta postoji velik broj neuređenih staza gdje je mogućnost skijanja  u dubokom snijegu, grbama, a i skijanje u rijetkoj šumi neizmjerna. U Evropi šume dostižu do 1800 mnm, a iznad toga moguće je naći samo nisko raslinje, travu i stijene. U Coloradu skijate od 2500-3900 mnm, a rijetke su šume na visini i do 3300 mnm.
Skijanje je dozvoljeno po svim terenima, izvan označenih terena, šumi i svuda gdje ne postoji veća ili velika opasnost od lavine, pada niz liticu i slično.
I treći ne tako beznačajan razlog je što Colorado u godini ima preko 250 sunčanih dana.
Jednom sam bio, za mnoge možda i najljepšem skijalištu ovoga svijeta, u Whistleru u Kanadi (gdje se u veljači 2010. održao jedan dio zimskih olimpijskih igara) ali u tih sedam dana nismo vidjeli sunca. Lake Louise je puno manji, ali također predivan. Tamo sam bio tri puta, kvaliteta bi se snijega još mogla usporediti s Amerikom, ali sunca također nisam vidio.
U ožujku 2008. godine imali smo veliku sreću što od 8 skijaških dana u Coloradu 7 je bilo sunčano, dok je 5 noći padao snijeg. Probudite se ujutro – sunce i 10 – 20 cm novog snijega. Za sve koji su to probali daljnji opis je suvišan.
Taj američki skijaški san ima i drugu stranu, a to je cijena kada sve troškove stavite na hrpu (avionska karta s pristojbama, iznajmljivanje kvalitetnog terenskog vozila, gorivo, iznajmljivanje app, hrana, ski karta od 90 – 100 usd po danu, neka kupovina odjeće i obuće). Cijena će osmodnevnog skijanja u Americi doseći i do 25.000,00 kuna.
Kada razgovaram s nekim od skijaša koji redovito posjećuju naš ski servis, a vole poslije podnevno i večernje druženje, po austrijskim i talijanskim skijalištima nerijetko u 7 dana potroše i preko 15-ak tisuća kuna (u tome slučaju skijanje u Americi i nje tako skupo).
Što se tiče samih skijališta, gotovo svuda su sjedežnice i to vrlo brze s kvačilom (osim u Lovelandu). Vikendom znaju biti gužve na žičari, ali se poštuje red i uvijek ste tako posloženi da na sjedalo ide maksimalni broj skijaša.
U Cooper Mountain-u i Kistonu najčešće skijamo po uređenim stazama, jer su ona dosta nisko (cca 2800 mnm), šuma je još gusta tako da skijanja u šumi nema. Winterpark, Breckenridge, Aspen i Beaver Creek, četiri vrhunska skijališta odlikuju se odličnim i uređenim stazama, snow parkovima i do 50% neuređenih staza.
Najljepše i najkvalitetnije skijanje izvan uređenih staza je sigurno u Vailu i Lovelandu. Vail je ogroman tako da su mogućnosti neizmjerne, a Loveland je malo skijalište na Loveland pasu (gdje autoput prelazi na visini preko 3655 mnm), žičare su stare i spore, ski karta je nešto povoljnija ali je zato skijanje u dubokom snijegu i grbama najbolje!!!
Ako ste se upustili u takav jedan skijaški san evo još kojeg savjeta. U Silverthornu (malom gradiću) u srcu ovih predivnih skijališta postoje factory store dućani s eminentnim robnim markama (polo ralph loren, tommy hilfiger, calvin klein, timberland, nautica, nike, levi`s, samsonite, adidas, osh-kosh, banana repablic, dog`s) gdje ćete kvalitetnu odjeću i obuću moći kupiti po za nas smiješnim cijenama (košulja, hlače, jakna eminentnih imena oko 20 usd). U Ameriku nosite što manje osobnih stvari, jer nećete moći izdržati da nešto ne kupite (a kasnije samo imate nepotreban problem kod mase vaše prtljage koja ne smije po komadu prijeći preko 23 kg).
Ako iz Hrvatske ne nosite skije, iznajmljivanje ćete na terenu plaćati od 80 – 120 usd po danu dok u Silverthornu postoji odlična oprema po cijeni od 120 – 150 usd na tjedan.
Za početak ne idite sami!!!
Svaki koristan savjet kad ste u nepoznatom dobro će vam doći.

Pozdrav i do skorog viđenja na skijalištu!!!!

Frankie

Oglasi