10 FIS pravila

Deset zlatnih pravila za sve obožavatelje snježnih padina

1. Pažljivo prema drugim skijašima

Svaki skijaš ili snowboarder treba se ponašati tako da nikoga ne ugrožava niti ometa.
Skijaš nije odgovoran samo za svoje pogreške, već i za pogreške, nastale kao posljedica loše opreme. To vrijedi također i za upotrebu novorazvijenih sportskih rekvizita.

2. Kontroliranje brzine i načina vožnje – skijaško znanje

Svaki skijaš se treba skijati tako da se može pravovremeno zaustaviti. Svoju brzinu i način vožnje mora prilagoditi terenskim i vremenskim uvjetima kao i gustoći prometa na stazi.
Sudari na stazi često su posljedica prevelike brzine, nekontroliranog načina vožnje ili pomanjkanja pažnje prema događajima na stazi. Na području svoga vidnog polja skijaš ili snowboarder, mora biti u mogućnosti zaustaviti se, skrenuti u stranu tj. izbjeći sudar sa drugim skijašem. Na nepreglednim mjestima ili u gužvi potrebno je skijati polako, pogotovo uz rubove staza, na prijelomnicama i blizu vučnica i žičara.

3. Izbor smjera skijanja

Brži skijaš ili snowboarder mora prilagoditi smjer svoje vožnje tako da ne ugrožava sporijeg skijaša ispred sebe.
Skijanje je sport slobodnoga kretanja gdje svatko skija gdje i kako želi. Skijaš koji poštuje pravila poštuje i prostor drugih, te ima na umu osobne sposobnosti i trenutnu situaciju na skijalištu.
Prednost ima skijaš koji je ispred. Onaj tko skija za nekim u istom smjeru, treba držati dovoljan razmak, da skijašu ispred sebe ostavi dovoljno prostora za njegovo slobodno kretanje.

4. Pretjecanje

Pretjecanje je dozvoljeno odozgo, odozdo, slijeva i s desna, naravno, ako je udaljenost pri pretjecanju dovoljna da pretjecanom skijašu omogućava dovoljno prostora za sva njegova namjerna ili nenamjerna kretanja.
Skijaš ili snowboarder koji pretiče u potpunosti je odgovoran za cijeli manevar pretjecanja na način da ne uzrokuje nikakve poteškoće pretjecanom. To vrijedi i za skijanje pored skijaša koji stoji na mjestu.
Skijaš koji pretiče drugoga, u cijelosti je odgovoran za dovršenje pretjecanja, na način da pretjecanom skijašu ne prouzroči poteškoće. Odgovoran je toliko vremena, dok ne završi pretjecanje. To pravilo vrijedi također i kada se pretiče skijaš koji stoji na mjestu.

5. Uključivanje na stazu i nastavak skijanja

Svaki skijaš koji se želi uključiti na uređenu stazu, nakon zaustavljanja ili se kreće prema gore, mora se pogledom prema gore i dolje uvjeriti da to može učiniti bez opasnosti za sebe ili druge.
Iskustvo je pokazalo da uključivanje na stazu i nastavak skijanja često dovodi do nesreća. Zato je vrlo važno da skijaš koji se uključuje u promet to učini sigurno za sebe i za druge. Skijaš koji nastavlja sa skijanjem to čini sporije pa ima prednost pred bržim skijašima i onima koji dolaze odozgo.
Skije sa povećanim bočnim lukom (carving skije) i daske za snowboard omogućavaju njihovim korisnicima vožnju i skretanje na padini prema gore (kretanje u suprotnom smjeru od prometa prema dolje). U tom slučaju skijaši se moraju pravovremeno uvjeriti da to mogu učiniti bez ugrožavanja sebe i drugih.

6. Zaustavljanje

Svaki skijaš ili snowboarder mora izbjegavati zaustavljanje na uskim ili nepreglednim dijelovima ako to nije neophodno potrebno. Skijaš koji je tamo pao, mora se što je moguće prije maknuti ili upozoriti na svoju prisutnost.
Jedino na širokim i preglednim dijelovima staza skijaši ili snowboarderi smiju se zaustavljati na sredini, a inače trebaju stati uz rub staze. Uski i nepregledni dijelovi, koje je nemoguće ili teško vidjeti, moraju ostati slobodni. Nakon padu skijaš treba pokušati upozoriti na svoju prisutnost, ukoliko se iz razumljivih razloga ne može maknuti sa nesigurnog dijela staze.

7. Penjanje ili spuštanje (silaženje)

Skijaš koji silazi pješice mora to činiti samim rubom staze.
Kretanje u suprotnom smjeru od glavnog prometa predstavlja za skijaše nepredviđenu prepreku. Tragovi hodanja također uništavaju stazu pa i na taj način ugrožavaju ostale skijaše.

8. Poštivanje znakova i oznaka

Svaki skijaš mora poštovati oznake i signalizaciju.
Staze se obzirom na težinu, označavaju zelenom, plavom, crvenom i crnom bojom. Skijaš ili snowboarder po slobodnoj volji izabire odgovarajuću stazu. Staze se također označavaju znakovima koji pokazuju smjer, te upozorenjima na opasnost ili zabranu skijanja. Sve znakove i oznake treba poštivati, a skijaš mora znati da su to upute za njegovu sigurnost.

9. Pomoć pri nesreći

Pri nezgodi svaki je skijaš koji se zatekne u blizini dužan pomoći unesrećenom.
Pomoć je bez obzira na zakonsku dužnost načelo sportskog i ljudskog ponašanja. U pomoć ubrajamo pružanje prve pomoći, obavijest spasilačkoj službi i osiguranje mjesta nesreće. Bijeg sa mjesta skijaške nesreće biti će jednako tretiran kao i bijeg sa mjesta prometne nesreće u cestovnom prometu.

10. Dužnost legitimiranja

Svaki skijaš ili snowboarder, ukoliko je svjedokom ili sudionikom, odgovoran ili ne, mora se u slučaju nezgode legitimirati.
U slučaju nesreće svjedoci su od velikog značaja za kazneni pravni postupak. Svaki skijaš mora ispuniti svoju građansku i moralnu dužnost i biti dostupan kao svjedok. Informacije spasilačkoj službi i policiji, kao i fotografije, su važne pri rješavanju pitanja krivice.

Oglasi